Aanschaf van een nieuw paard

Ben jij met het paardenvirus besmet? 

Dan is het fijn om een eigen paard aan te schaffen. Maar waar moet je dan rekening mee houden?  
Wat kost een eigen paard en hoe weet je of het paard bij jou past? Garanties heb je nooit, maar door je goed voor te bereiden kun je veel plezier aan je toekomstige paard of pony hebben! 

Laat het paard altijd klinisch keuren. De dierenarts beoordeeld bij het klinisch onderzoek van het paard op dat moment de eventuele gebreken aan het bewegingsapparaat.  

Voordat de keuring begint is het voor de dierenarts belangrijk om te weten wie de opdrachtgever is. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de betaling van de keuring. 

Veel mensen denken dat een dierenarts een paard goed- of afkeurt. Dit is niet juist. Een keurende dierenarts rapporteert zijn klinische bevindingen en zal in zijn conclusie toelichten of het paard voor het doel van de koper acceptabel is of niet.  

Verder is het controleren van het paspoort een belangrijk punt. Hierin staan de entingen vermeld van het dier en ook het chipnummer. Wanneer deze door de dierenarts wordt afgelezen met een chipreader is het direct duidelijk of het paspoort ook bij het desbetreffende paard hoort. 

Mocht het paard aangekocht worden is het raadzaam om in de eerste week het dier in quarantaine te houden. U kunt in deze quarantaine week een mestonderzoek op de praktijk laten doen. Zo ben je direct op de hoogte wat de wormbesmetting is bij uw paard en hoe dit aangepakt moet worden. 

Voeding is ook niet geheel onbelangrijk. Bij zowel jonge als volwassen dieren is het belangrijk dat de voeding is aangepast naar de behoefte en de inspanning van het paard. Het hooi/ gras moet van goede kwaliteit zijn en is dan ook de basis voor elk paard. De brok is een aanvulling voor het dier en zou per paard ook verschillen. Een gezelschapspaard heeft een ander soort/hoeveelheid brok nodig dan wanneer u een sportpaard aanschaft. Het is dan ook belangrijk om je hier goed in voor te lichten. 
 
Uiteraard hopen we dat wij samen met u ervoor kunnen zorgen dat u veel plezier kunt hebben van uw aangekochte dier. 

 

 

 

 

 

 

PPID bij paarden 
 
In september en oktober kunt u uw paard bij ons extra voordelig laten testen op PPID. 

Wat is PPID? 

 PPID is een chronische aandoening die veel voorkomt bij oudere paarden en wordt ook wel ziekte van Cushing genoemd. Paarden met PPID ontwikkelen vaak hoefbevangenheid. Hoefbevangenheid is een ernstige, pijnlijke en mogelijk levensbedreigende aandoening. Andere verschijnselen van PPID zijn veranderingen in de vacht, verandering in de lichaamsbouw zoals het ontwikkelen van een hangbuik en spierverlies, verdikkingen rondom de ogen, veel drinken en veel plassen, lusteloosheid en verminderde prestaties. 

 Komt PPID veel voor?                                                                                                                                                 

Ja, de ziekte komt vaak voor. PPID zien wij meestal bij paarden van middelbare of hogere leeftijd (ouder dan 15 jaar). Sommige onderzoeken laten zien dat 15 tot 30% van de paarden in deze leeftijdsgroep in meer of mindere mate aan deze aandoening lijdt. Toch zien wij PPID ook regelmatig bij jongere paarden. 

 Hoe weet ik of mijn paard PPID heeft? 

 U kunt uw paard bij ons laten testen. Wij nemen een bloedmonster af bij uw paard en sturen dit op naar het laboratorium. In het bloed wordt gekeken naar de concentratie van het hormoon ACTH. Is de concentratie ACTH verhoogd, dan past dit bij PPID. 

 Wat als mijn paard PPID heeft?                                                                                                                               

PPID is een chronische aandoening die wij kunnen behandelen. Het vroegtijdig diagnosticeren van PPID met de ACTH-test helpt om ziekteverschijnselen zoals hoefbevangenheid te voorkomen. Daarnaast helpen een goede behandeling en verzorging om uw paard in goede conditie te houden en eventuele pijn te beperken. 

 Meer informatie over PPID vindt u op deze website: www.ppidbijpaarden.nl 

Van 1 september tot 31 oktober kunt u uw paard extra voordelig laten onderzoeken op PPID. Voor meer informatie over deze actie of om een afspraak te maken, kunt u ons bellen op 0599-331442.