Aanschaf van een nieuw paard

Ben jij met het paardenvirus besmet? 

Dan is het fijn om een eigen paard aan te schaffen. Maar waar moet je dan rekening mee houden?  
Wat kost een eigen paard en hoe weet je of het paard bij jou past? Garanties heb je nooit, maar door je goed voor te bereiden kun je veel plezier aan je toekomstige paard of pony hebben! 

Laat het paard altijd klinisch keuren. De dierenarts beoordeeld bij het klinisch onderzoek van het paard op dat moment de eventuele gebreken aan het bewegingsapparaat.  

Voordat de keuring begint is het voor de dierenarts belangrijk om te weten wie de opdrachtgever is. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de betaling van de keuring. 

Veel mensen denken dat een dierenarts een paard goed- of afkeurt. Dit is niet juist. Een keurende dierenarts rapporteert zijn klinische bevindingen en zal in zijn conclusie toelichten of het paard voor het doel van de koper acceptabel is of niet.  

Verder is het controleren van het paspoort een belangrijk punt. Hierin staan de entingen vermeld van het dier en ook het chipnummer. Wanneer deze door de dierenarts wordt afgelezen met een chipreader is het direct duidelijk of het paspoort ook bij het desbetreffende paard hoort. 

Mocht het paard aangekocht worden is het raadzaam om in de eerste week het dier in quarantaine te houden. U kunt in deze quarantaine week een mestonderzoek op de praktijk laten doen. Zo ben je direct op de hoogte wat de wormbesmetting is bij uw paard en hoe dit aangepakt moet worden. 

Voeding is ook niet geheel onbelangrijk. Bij zowel jonge als volwassen dieren is het belangrijk dat de voeding is aangepast naar de behoefte en de inspanning van het paard. Het hooi/ gras moet van goede kwaliteit zijn en is dan ook de basis voor elk paard. De brok is een aanvulling voor het dier en zou per paard ook verschillen. Een gezelschapspaard heeft een ander soort/hoeveelheid brok nodig dan wanneer u een sportpaard aanschaft. Het is dan ook belangrijk om je hier goed in voor te lichten. 
 
Uiteraard hopen we dat wij samen met u ervoor kunnen zorgen dat u veel plezier kunt hebben van uw aangekochte dier.