Een nieuwe pup in huis

Hoera een pup! Gezellige gezinsuitbreiding, maar ook veel om rekening mee te houden.
Hieronder zijn een aantal belangrijke zaken samengevat.

Uiteraard willen wij graag dat uw pup beschermd is tegen besmettelijke ziektes, en daarom is het belangrijk om de pup goed te vaccineren. Het vaccinatie schema dat wij aanhouden is op 6-9-12 weken leeftijd. Waarschijnlijk heeft uw pup de eerste vaccinatie al gehad op het moment dat u hem/haar kreeg.
De ziektes waar de pup tegen wordt geënt zijn, hepatitis(leverontsteking), parvovirus, distemper(hondenziekte) en leptospirose(de ziekte van weil).
 Wanneer uw hond naar cursus gaat, naar het pension gaat of veel in contact komt met andere honden, raden we u aan om uw dier ook te laten vaccineren tegen kennelhoest. Na de 3 pup vaccinaties krijgt u ieder jaar een oproep voor een herhalingsvaccinatie.

Wist u dat het verplicht is om een pup te laten chippen?
Dit gebeurd voor de leeftijd van 7 weken. De chip wordt eerst geregistreerd op naam van de fokker en wanneer u de pup ophaalt krijgt u een safecode waarmee u zelf de chip op uw eigen naam kunt zetten.
 Mocht uw hond ooit besluiten om in zijn eentje op avontuur te gaan, dan kan iedere dierenarts, dierenambulance of dierenasiel het chipnummer aflezen en via de databank uw telefoonnummer achterhalen.

Wormen
U kunt aan de buitenkant niet altijd zien dat een pup er last van heeft en goed behandelen is dan ook erg belangrijk. Puppy’s worden ontwormt als ze 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn, daarna adviseren wij dit maandelijks te herhalen tot dat de pup 6 maanden oud is. Vanaf dan volstaat het om 4x per jaar te ontwormen.

Vlooien en teken komen bijna het hele jaar voor en zijn voor zowel u als de pup erg vervelend.
 Vlooien kunnen voor jeuk zorgen en teken voor wondjes die gaan ontsteken.
Voor de behandeling en de preventie van vlooien en teken hebben wij verschillende producten in de praktijk.

Kleine puppy’s worden groot… maar ze worden niet allemaal even groot en ze groeien ook niet allemaal even snel. Een klein hondenras is eerder uitgegroeid dan een groot hondenras en daarom heeft bijvoorbeeld een teckel pup andere voeding nodig dan een Sint Bernard pup. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer u de voeding van uw hond gaat uitzoeken.

Sterke tanden. Om te voorkomen dat uw pup op latere leeftijd last krijgt van zijn of haar gebit(denk aan tandsteen en tandvleesontsteking), is het goed om op tijd te beginnen met poetsen. Dit kun je langzaam opbouwen om de pup er aan te laten wennen. Voor het poetsen kunt u bij ons een zachte vingertandenborstel krijgen. Om de dag tandenpoetsen is voldoende.

Niet nog een pup, of 5… De leeftijd waarop teefjes voor het eerst loops worden varieert vaak tussen 6 en 15 maanden en verschilt per hond en per ras. 
 Vanaf dit moment is zij geslachtsrijp en kan ze drachtig worden. Wanneer u liever geen nestje wilt bij uw teefje, kunt u een afspraak maken om haar te laten steriliseren. Dit kan 2-3 maanden na de loopsheid. Wij adviseren de teef in ieder geval één keer loops te laten worden.
 Het steriliseren van een teef heeft verschillende voordelen, zo is de kans dat ze melkkliertumoren krijgen veel minder groot, ze kunnen geen baarmoederontsteking krijgen en ze worden niet meer loops.

Een reu wordt tussen de 6 en 12 maanden geslachtsrijp en is dan in staat om een teefje te dekken. Dit is ook het moment waarop ze vaak in de puberteit komen met eventuele gedragsproblemen als gevolg, dit is dan ook vaak de reden waarom mensen voor castratie kiezen. Daarnaast hebben gecastreerde reuen minder kans op prostaatproblemen.
 
Heeft u vragen over de gezondheid van uw pup of bovengenoemde zaken dan kunt u ons altijd bellen op 0599-331442 of aan de balie informeren, tijdens de inentingen is er uiteraard ook tijd voor uw vragen!

 

 

 

 

 

PPID bij paarden 
 
In september en oktober kunt u uw paard bij ons extra voordelig laten testen op PPID. 

Wat is PPID? 

 PPID is een chronische aandoening die veel voorkomt bij oudere paarden en wordt ook wel ziekte van Cushing genoemd. Paarden met PPID ontwikkelen vaak hoefbevangenheid. Hoefbevangenheid is een ernstige, pijnlijke en mogelijk levensbedreigende aandoening. Andere verschijnselen van PPID zijn veranderingen in de vacht, verandering in de lichaamsbouw zoals het ontwikkelen van een hangbuik en spierverlies, verdikkingen rondom de ogen, veel drinken en veel plassen, lusteloosheid en verminderde prestaties. 

 Komt PPID veel voor?                                                                                                                                                 

Ja, de ziekte komt vaak voor. PPID zien wij meestal bij paarden van middelbare of hogere leeftijd (ouder dan 15 jaar). Sommige onderzoeken laten zien dat 15 tot 30% van de paarden in deze leeftijdsgroep in meer of mindere mate aan deze aandoening lijdt. Toch zien wij PPID ook regelmatig bij jongere paarden. 

 Hoe weet ik of mijn paard PPID heeft? 

 U kunt uw paard bij ons laten testen. Wij nemen een bloedmonster af bij uw paard en sturen dit op naar het laboratorium. In het bloed wordt gekeken naar de concentratie van het hormoon ACTH. Is de concentratie ACTH verhoogd, dan past dit bij PPID. 

 Wat als mijn paard PPID heeft?                                                                                                                               

PPID is een chronische aandoening die wij kunnen behandelen. Het vroegtijdig diagnosticeren van PPID met de ACTH-test helpt om ziekteverschijnselen zoals hoefbevangenheid te voorkomen. Daarnaast helpen een goede behandeling en verzorging om uw paard in goede conditie te houden en eventuele pijn te beperken. 

 Meer informatie over PPID vindt u op deze website: www.ppidbijpaarden.nl 

Van 1 september tot 31 oktober kunt u uw paard extra voordelig laten onderzoeken op PPID. Voor meer informatie over deze actie of om een afspraak te maken, kunt u ons bellen op 0599-331442.