De drachtige teef

Een nestje puppy’s

Voordat uw teefje daadwerkelijk bevalt van een nestje puppy’s, gaat er een hoop voorbereiding aan vooraf. Hier onder een aantal zaken waar u rekening mee moet houden en hoe u dit het best kunt aanpakken.

De dekking:
Vanaf de eerste loopsheid, dit zal tussen de 8- en 12 maanden leeftijd zijn(verschillend per ras) is de teef geslachtsrijp, dit betekend dat zij vanaf dat moment ook drachtig kan worden, maar wij adviseren te wachten tot een leeftijd van ongeveer 2 jaar, voordat u het teefje laat dekken.

Een teef wordt 1 tot 2x per jaar loops en de loopsheid duurt gemiddeld 2-3 weken.
U kunt de loopsheid herkennen aan meerdere factoren, haar vulva zwelt op, ze verliest bloederige afscheiding, ze plast meer dan normaal en u kunt merken dat andere honden meer onder haar staart ruiken, omdat ze een andere geur afstoot.

De eerste 7 dagen zal de teef nog niet vruchtbaar zijn. De eisprong vindt meestal plaats tussen dag 10-13. Dag 1 is de eerste dag waarop uw teef bloed begint te verliezen.
Vanaf dag 7 zou u het progesterongehalte van de teef kunnen laten bepalen, de waarde hiervan geeft aan wanneer u de hond zou kunnen laten dekken. Omdat er veel variatie in de cyclus van de teef zit, is het verstandig om deze test uit te laten voeren. Dit kan bij ons op de praktijk en wordt uitgevoerd doormiddel van een bloedonderzoek, u krijgt hier het zelfde dagdeel nog uitslag van.
Aan de hand van de uitslag zal de dierenarts adviseren wanneer u het best naar de reu kunt gaan voor de dekking. Wanneer de waarde nog te laag is wordt geadviseerd 1 of 2 dagen later nogmaals te testen.

 

 

 

De dekking is gelukt, wat nu:

Vanaf ongeveer 30 dagen na de dekking kunt u bij ons een afspraak maken voor een echo, de dierenarts kan dan bevestigen of de teef echt drachtig is.
Een teef is gemiddel 63 dagen drachtig, de bevalling zou uiteraard een paar dagen eerder of later plaats kunnen vinden.
U kunt er voor kiezen om uw drachtige teef te laten vaccineren tegen het Canine Herpes Virus. Dit is een besmettelijk virus dat erg gevaarlijk is voor pasgeboren pups.
De vaccinatie vindt plaats op 2 momenten tijdens de dracht, de eerste is tijdens het begin van de loopsheid of 7-10 dagen na de dekking, en de tweede is 1-2 weken voor de bevalling.

Vooral richting het einde van de dracht heeft de teef meer rust nodig, wandelen mag, maar kijk wat de teef aan kan. Ze zal dit zelf ook aangeven.
Veel honden vinden het fijn om alleen te bevallen en dit gebeurt dan ook vaak ‘s nachts.
Er zijn een aantal tekenen waaraan u kunt herkennen dat de bevalling op korte termijn zal plaats vinden. De temperatuur van de teef zal ongeveer 24 uur voor de bevaling 0,5-1℃ dalen en vlak voor de bevalling juist stijgen door spanning van de teef.
Ook zullen de melkklieren groter worden en er kunnen druppeltjes melk uit de tepels komen, maar dit is geen precieze indicatie omdat het moment waarop dit begint sterk kan variëren.

Vaak kan een teef de bevalling helemaal zelf doen, maar het is goed om alles in de gaten te houden, zodat je waar nodig een handje kunt helpen(niet elke teef laat dit toe) en kunt ingrijpen als je ziet dat er iets misgaat.
Wanneer de teef langer dan 30 minuten aan het persen is zonder vordering, wanneer het 2 uur geleden is dat de laatste pup geboren is en er nog pups geboren moeten worden of wanneer het aantal  nageboortes niet overeenkomt met het aantal pups, adviseren wij om contact met ons op te nemen.